Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Οικονομική κρίση.

Εδώ και αρκετό καιρό όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε τελική ανάλυση δημιουργήθηκε εκτός απο το τεχνικό πρόβλημα και ένα σημαντικό ψυχολογικό. Ας μη σταθούμε όμως σε σύνθετες μελέτες και αναλύσεις των λόγων και των αιτιών που ίσως δεν είμαστε και σε θέση να κάνουμε. Ας κοιτάξουμε απλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το δικό μας οικονομικό γρανάζι να κινηθεί πάλι και αυτό εν μέρει βέβαια.
Ενας απλός τρόπος είναι.

Προτιμάτε τα Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Απλά παραδείγματα που ίσως δεν αρέσουν στις πολυεθνικές αλλά έχουν και αυτές μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.
Αυτά που προσφέρει η χώρα μας είναι βέβαια λίγα αλλά για ποιό λόγο να μην προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Γιατί να μην πάμε διακοπές η ταξίδια εντός Ελλάδος;
Γιατί να αγοράζουμε τυρί gouda και οχι Μακεδονικό;
Γιατί να πίνουμε Coca Cola και οχι ΕΨΑ, ΦΛΩΡΙΝΑ και λοιπά;
Γιατί να πίνουμε Heineken και οχι Βεργίνα;
Δεν παράγουμε εμείς κεφαλοτύρια και αγοράζουμε Ιταλίας και Δανίας;
Γιατί να καπνίζουμε Camel, Marlboro, το κάπνισμα είναι βάρβαρη συνήθεια.
Απορρυπαντικά καθαριστικά και συναφή παράγονται και στήν Ελλάδα.
Και παρα πολλά ακόμη αγαθά και υπηρεσίες.
Ακόμη περισσότερα είναι τα γιατί απο πλευράς εκάστοτε κυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής, αλλά ας σταθούμε σ'αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Όσο και αν φαίνονται ασήμαντα τα παραπάνω μολύβι και χαρτί στο χέρι, αποδεικνύει ότι.
Απο 500 ευρώ το χρόνο να ξοδεύει κάθε οικογένεια σε αυτά τα απλά ξενόφερτα προϊόντα, πάνω απο 1 δισεκατομμύριο ευρώ φεύγουν από την Ελληνική αγορά. Δεν λέμε οτι πρέπει να μποϊκοτάρουμε τα εισαγόμενα γιατί και εκεί υπάρχει κάποιος κύκλος εργασιών που απασχολεί εγχώριο δυναμικό και αφήνει κάποια κέρδη στον τόπο μας, αλλά στην ουσία περισσότερο απο το 50% των όσων ξοδεύουμε καταλήγει στα ξένα εργοστάσια η απλά αφήνει υπερκέρδη σε λίγους εισαγωγείς. Για τον λόγο αυτό τουλάχιστον σε εποχές με τέτοια οικονομική κρίση.......

Προτιμάτε τα Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: