Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Ανέκδοτο "Eκθεση του Τοτού"
"Την Κυριακή πήγα με τους γονείς μου στο κτήμα του παππού μου. Ο παππούς
μου στο κτήμα του έχει ένα τράγο, μία άσπρη κατσίκα και μία μαύρη. Την
Κυριακή λοιπόν ο τράγος πήδηξε την μαύρη κατσίκα..."
Βλέπει η δασκάλα την έκθεση, αλλά από ντροπή δεν είπε τίποτα.
Την επόμενη εβδομάδα έκθεση με θέμα "Πως πέρασα το Πάσχα".
"Το Πάσχα, γράφει ο Τοτός, πήγα με τους γονείς μου στο κτήμα του παππού
μου. Ο παππούς μου στο κτήμα του έχει έναν τράγο, μία άσπρη κατσίκα και μία
μαύρη. Τη μέρα του Πάσχα λοιπόν ο τράγος πήδηξε την άσπρη κατσίκα.
Η δασκάλα μη αντέχοντας άλλο φωνάζει τον Τοτό και του λέει:
-Τοτό σου απαγορεύω να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις. Θα λες ο τράγος
έκανε έκπληξη, όχι πήδηξε.
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θέμα "Πως πέρασα στις διακοπές".
"Το καλοκαίρι πήγα με τους γονείς μου στο κτήμα του παππού μου. Ο παππούς
μου στο κτήμα του έχει έναν τράγο, μία άσπρη κατσίκα και μία μαύρη κατσίκα.
Μία μέρα λοιπόν ο τράγος έκανε έκπληξη στη μαύρη κατσίκα και πήδηξε την
άσπρη."
Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ «ΣΙΣΜΙΚ» ΤΟ 1987
Σόφια, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (09:46 UTC+2)
Υπό τον τίτλο «Ο Ζίβκοφ παρείχε στρατιωτική βοήθεια στον Παπανδρέου το 1987. Ο Ρήγκαν σχεδίαζε σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για να «ρίξει» τον πρωθυπουργό στην Αθήνα», η εφημερίδα «Νοβινάρ» της Σόφιας αναδημοσιεύει άρθρο στο «The Russia Journal» του Τζον Χέλμορ, Αμερικανού ανταποκριτή στη Ρωσία .
«Δούλευα για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, όταν ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Τζαγιαβαρντένε, μας παρακάλεσε για βοήθεια. Μόλις είχε εκλεγεί και ήδη σχεδίαζε πώς να αλλάξει το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός σκόπευε να γίνει Πρόεδρος και του χρειαζόταν κάποιος, που να μπορεί να χειρίζεται το αγγλο- αμερικανικό εγχειρίδιο, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Δουλέψαμε γερά τους επόμενους μήνες και ως αποχαιρετιστήριο δώρο οι συνάδελφοι από το γραφείο του Τζαγιαβαρντένε, μου έδωσαν δερματόδετο αντίτυπο του «νεοκατασκευασθέντος» Συντάγματος της Σρι Λάνκα. Ήμουν συγκινημένος και στον ευχαριστήριο λόγο μου προσκάλεσα τους καμιά εικοσαριά υπουργούς και συμβούλους σε δείπνο, για να υπογράψουν το έγγραφο, αν δεν είχαν καμία αντίρρηση.
Τα συντάγματα έχουν συχνά βραχύβια ζωή και το καλό που κάνει κανείς διορθώνοντας κάτι σήμερα, αύριο μπορεί να έχει ξεχαστεί, είπα εγώ με συγκίνηση και οι συγκεντρωμένοι κουνούσαν το κεφάλι με κατανόηση.
Μέσα σε ούτε δέκα χρόνια αρκετοί από τους προσκεκλημένους πέθαναν από μη φυσικά αίτια, ανατινάχθηκαν ή πυροβολήθηκαν στον εμφύλιο, που έπεσε πάνω στη δύσμοιρη αυτή χώρα. Εγώ όμως ακόμη φυλάσσω το πολυτελές δετό δώρο», σημειώνει ο Αμερικανός αρθρογράφος.
Για τα γεγονότα του 1987 στην Ελλάδα, θυμάται: «Μετά από άλλα δέκα χρόνια, γεμάτα από καλές πράξεις, ήμουν στην Αθήνα, όταν στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ρόναλντ Ρήγκαν μπήκε στο μυαλό η ιδέα πως ήρθε η ώρα να νοθεύσει τις εκλογές στην Ελλάδα και να απαλλαγεί από τον πρωθυπουργό - σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου ήταν αρκετά δημοφιλής εκείνη την εποχή, ώστε να χάσει εκλογές διά της συνταγματικής οδού και οι σύμβουλοι του Ρήγκαν τον προειδοποίησαν, πως έχουν παίξει αρκετά με το να «κόβουν και να ράβουν» το ελληνικό Σύνταγμα , οπότε μια νέα προσπάθεια δεν άξιζε τον κόπο.
Γι' αυτό και γέννησαν την ιδέα της ανάφλεξης μικρού πολέμου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος, για τα δικαιώματα αναζήτησης πετρελαίου στο Αιγαίο.
Το σχέδιο ήταν να ταπεινωθεί ο Παπανδρέου ενώπιον των ψηφοφόρων. Οι Έλληνες όμως, άρχισαν να προετοιμάζονται για πόλεμο περίπου έξι μήνες προτού η Ουάσιγκτον «σφυρίξει» στον Τούρκο πρωθυπουργό να διατάξει την είσοδο πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. (Η βουλγαρική εφημερίδα «Νοβινάρ» υπενθυμίζει σε αυτό το σημείο πως πρόκειται για το 720 τόνων πλοίο γεωλογικών ερευνών «Σισμίκ»).
Η διαταγή ήταν ολέθρια. Ο Παπανδρέου αστραπιαία έκλεισε το ρεύμα των αμερικανικών κατασκοπευτικών βάσεων, διακόπτοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ελληνικές κατασκοπευτικές επικοινωνίες. Αυτός έβγαλε τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρώτη γραμμή, πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να απογειωθούν μέσα σε τρία λεπτά. Έπειτα τηλεφώνησε στον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ. Ο Ζίβκοφ διέταξε να ξεκινήσουν τα βουλγαρικά τανκς προς τα σύνορα με την Τουρκία.
Αυτό ήταν το πρώτο και τελευταίο παράδειγμα συντονισμένων στρατιωτικών ενεργειών μεταξύ ΝΑΤΟϊκής χώρας και χώρας μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτός ο πόλεμος ήταν επίσης ο πιο σύντομος, που η Ελλάδα έχει κερδίσει ποτέ κατά της Τουρκίας.
Τους Τούρκους και τους ανθρώπους του Ρήγκαν ξαφνικά τους «έπιασε ρίγος». Το πλοίο γεωλογικών ερευνών το γύρισαν πίσω, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός μπήκε σε κλινική του Χιούστον, για να γιατρέψει την καρδιά του.
Η Ελλάδα με το Σύνταγμά της έμεινε ανέπαφη έως το επόμενο τρικ του Ρήγκαν, που ήταν σκηνοθετημένο σκάνδαλο με Έλληνα απατεώνα, ιδιοκτήτη τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία», καταλήγει το άρθρο του Τζον Χέλμορ στο «The Russia Journal».
Ο Τζον Χέλμορ είναι πρώην καθηγητής Πολιτειολογίας και σύμβουλος κυβερνώντων στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία. Γράφει την εβδομαδιαία στήλη «Χορεύοντας με αρκούδες» στο «The Russia Journal».